Outsource Point

КАРИЕРИ

jobs@outsource-point.com

+359 883 027 799

Изпратете вашето CV

Кол център – работа от вкъщи с български език

От началото на пандемията през 2020 г. досега редица компании промениха своя модел на работа и приеха работата от вкъщи като нещо постоянно. Много фирми вече преминаха в изцяло дистанционен или хибриден модел на работа от вкъщи. В резултат на това ръководителите на кол центрове оценяват промяната толкова, колкото и членовете на техния екип.

Днес условието за дистанционна работа е решаващият фактор при много от служителите, когато вземат решения дали да останат на дадена позиция, както и дали да приемат нова.

Затова и ние в Аутсорс Пойнт осигуряваме възможност за дистанционна работа на нашите служители, които предпочитат да работят по този начин.

Кол център работата е подходяща за мнозина – тя няма изисквания за възрастта, опита и образованието. Най-важна е мотивацията за работа и доброто отношение към нея. Ако покривате тези две изисквания за работа в кол център, ние от Аутсорс Пойнт ще очакваме вашето CV.

Но има ли позиции за работа в кол център от вкъщи? Да, на пазара на труда съществуват много отворени позиции за работа от вкъщи, която се занимава с обслужване на клиенти.

В някои от случаите операторите отговарят на телефон, докато в други те са задължени да правят така нареченото „студено обаждане“, което изисква от тях те да инициират разговор с клиенти. На една кол център работа от вкъщи с български език операторите отговарят основно на телефонната линия, връщат отговори по имейл, отговарят за входящите и изходящите обаждания, разрешават проблеми или приемат поръчки.

Ако търсите дистанционна работа в кол център, изпратете своето CV в Аутсорс Пойнт още сега. При нас ще намерите своята нова кол център работа от вкъщи с български език, както и много други отворени позиции за кандидати със или без опит.

Работа в кол център с български език

Много хора, които не са се сблъсквали с професията, се питат какво е да работиш в кол център. Дългогодишните служители в сферата споделят своя позитивен опит и потвърждават, че това може да бъде една от най-вълнуващите и удовлетворяващи професии за всеки. А защо? Защото не просто работата е динамична, интересна и вълнуваща, но екипът в един кол център е като едно голямо и сплотено семейство.

Работата на агентите обикновено включва връзка с настоящи и потенциални клиенти, отговаряне на входящи телефонни обаждания, отговаряне на въпроси по телефон, имейл или други средства за комуникация, провеждане на студени обаждания, оценяване и разрешаване на проблеми и оплаквания, поддържане на удовлетвореността на клиентите, приемане на поръчки, продажба на продукти, предоставяне на информация, уреждане на документация, въвеждане на данни и други задачи.

Но има ли кол център с български език, или повечето изискват познания и по чужди езици?

Има, разбира се. Голям брой български компании се нуждаят от услуги, свързани с обслужване на клиенти по телефон или имейл. Именно те са тези, които търсят служители с български език.

За кого е подходяща подобна работа в кол център с български език? Истината е, че работата е подходяща за почти всеки. Независимо от възрастта, образованието и опита, всеки може да бъде оператор в кол център, ако покрива определени изисквания. Какви са те, ще попитате?

Разбира се, че всеки оператор в кол център трябва да има умения за ефективна комуникация, да работи добре в екип, да бъде бърз и ефективен в обслужването на клиенти, да бъде организиран и ентусиазиран за работа.

Ако и вие търсите работа в кол център с български език, свържете се с Аутсорс Пойнт.

Работа в кол център с английски език

За какво се сещате най-често, когато чуете кол център – работа с английски език, може би?

Със сигурност повечето хора приемат операторите в кол центрове като специалисти, обслужващи клиенти на английски, а защо не и на друг чужд език. И всъщност те съвсем не грешат.

В момента у нас има огромно търсене на кадри за работа в кол център с английски – един от най-разпространените езици в света. Тази професия става все по-популярна, а и все по-търсена от специалисти. Но защо?

Да си оператор в кол център с английски език е мечта на много млади хора. Тази професия не просто изгражда една чудесна професионална етика, но и дава възможност за постоянно упражняване и развитие на езика, комуникация с клиенти, професионално развитие и още.

Тази работа е подходяща за студенти, кандидати без опит или такива с по-малко опит, както и за хора, които търсят гъвкаво работно време.

Изискванията за работа в кол център са основно добрата комуникация с клиенти, отличното познание на чуждия или майчин език, който се изисква за позицията, добрите умения за работа в екип, както и разбира се мотивацията за работа.

Много хора избират кол център работа от вкъщи с английски език именно заради свободата да работят от всяка точка на страната, както и обещаващото развитие в сферата, динамичната работна среда и сплотения колектив. Станете част от подобен екип и си осигурете работата — мечта.

Намерете своята нова работа в кол център с английски език още сега – изпратете своето CV на Аутсорс Пойнт.