Outsource Point

УСЛУГИ

Кол Център Услуги

Компанията ни е тясно специализирана в предоставянето на Кол център услуги и обслужването на клиенти през този комуникационен канал. Имаме дългогодишен опит в търговските кампании, както и тези от маркетингов и аналитичен характер. Също така, имаме и голям опит в управлението на входящата „first line” комуникация, като технически запитвания, оплаквания и обратни връзка и тн. Подобен тип услуга е подходяща за компании работещи с голям брой клиентска база и крайни клиенти, с които имат комуникация на дневна база. Чрез нас можете да оптимизирате този разход и да дадете добавена стойност на много звена във Вашата компания.

Входяща линия

Изходяща линия

Управление на чат канали

Ако компанията Ви е “start-up” и нямате още цял екип от специалисти в обслужването на клиенти или сте по-голяма компания, която иска да оптимизира своят разход като не редуцира качеството си на обслужване, то тогава се свържете с нас относно тази услуга. Нашите специалисти ще поемат цялата входяща „first-line” комуникация и ще я филтрират към Вашите специалисти при необходимост ако не успеят да съдействат те самите на дадения краен клиент. Така ще спестите време и средства

Освен входяща комуникация, нашите специалисти могат да поемат и изходящи кампании и инициативи през каналите, за които нашите партньори са абонирани. Може да генерирате рекламно или информационно съобщение и да го изпратите мигновено до колкото клиенти пожелаете.

Контакти

office@outsource-point.com

+359 883 027 799

Пишете ни